Socialøkonomisk Nyt

”De udfylder en nøglerolle i vores beskæftigelsesindsats”

mar 25, 2021 | Socialøkonomi 2021

En skærpet indsats for etablering af socialøkonomiske virksomheder er blevet en succes i Jammerbugt Kommune, hvor man har fundet opskriften på partnerskaber

Af Peter Borberg, mag.art og  journalist

I Jammerbugt Kommune sidder de ikke og venter passivt på, at lokale socialøkonomiske virksomheder af sig selv skal komme og banke på døren med et forslag, der eksempelvis kan skaffe udsatte borgere tilbage på arbejdsmarkedet eller sikre genanvendelse af affald.  

Tværtimod er netop socialøkonomi et højt prioriteret område i den nordjyske kommune, som i et samarbejde med Erhvervshus Nord – og med støtte fra Den Europæiske Socialfond – har gennemført et 3-årigt projekt, hvis formål er at få etableret flere socialøkonomiske virksomheder, der ikke er drevet af profit men af socialt ansvar.

Rigtigt arbejde

Opskriften hedder partnerskabsaftaler, hvor kommunen og den socialøkonomiske virksomhed gensidigt forpligter hinanden. Jammerbugt Kommune bidrager med vejledning og sparring på forretningsplanen for den socialøkonomiske virksomhed, som til gengæld skaber arbejdspladser, hvortil kommunen visiterer borgere, der er gledet ud af arbejdsmarkedet.

– Med partnerskabsaftalerne er det vores ambition at udvikle konceptet for socialøkonomiske virksomheder, fordi de i forvejen udfylder en nøglerolle i kommunens beskæftigelsesindsats. På den ene side er de socialøkonomiske virksomheder i stand til at tage de skånehensyn, som borgerne i mange tilfælde har brug for her og nu. På den anden side har den socialøkonomiske virksomhed ikke karakter af et socialpædagogisk opholdssted, men af et rigtigt arbejde, hvilket er den bedste forudsætning for at vende tilbage til et ordinært arbejde, siger Jannie Knudsen, arbejdsmarkedschef, Jammerbugt Kommune.        

|

Enhver virksomhed, som har lyst til at påtage sig det her sociale ansvar er velkommen. Det her er et ligeværdigt partnerskab, hvor vi som kommune nyder gavn af at have socialøkonomiske virksomhed som sammen med os vil rykke en gruppe borgere og dermed bidrage til at skabe bedre bundlinjer bredt set.

Jannie Knudsen

Brug for ildsjæle

I øjeblikket er der indgået partnerskabsaftaler mellem Jammerbugt Kommune og seks socialøkonomiske virksomheder. I udgangspunktet er det en hvilken som helst virksomhed, der kan komme i betragtning til en partnerskabsaftale med kommunen.

 – Hvis man har en social idé, som muligvis kan omsættes til en bæredygtig virksomhed, så vil vi gerne høre om det og hjælpe virksomheden i gang, siger Jannie Knudsen og fremhæver, at hvad der i hendes øjne går igen ude i de socialøkonomiske virksomheder, er ildsjæle, der ikke brænder for profit men for social ansvarlighed.  

– Og det er dén ansvarlighed, som vi gerne vil fremme, siger hun.  

Hvor der i mange af landets kommuner er tilbageholdenhed i forhold til at skabe partnerskaber, fordi man dels ikke ønsker at skabe forfordeling, dels ønsker socialøkonomiske virksomheder, som agerer på markedsvilkår, så ser man anderledes på det i Jammerbugt.

– Enhver virksomhed, som har lyst til at påtage sig det her sociale ansvar er velkommen. Det her er et ligeværdigt partnerskab, hvor vi som kommune nyder gavn af at have socialøkonomiske virksomhed som sammen med os vil rykke en gruppe borgere og dermed bidrage til at skabe bedre bundlinjer bredt set.

Hun brænder for at hjælpe ledige tilbage på arbejdsmarkedet

S.E.P. Nord ApS er en af de socialøkonomiske virksomheder, som har indgået partnerskabsaftale med Jammerbugt Kommune. – Vi hjælper ledige med at genfinde troen på, at de har en plads på arbejdsmarkedet, siger Jeanne Debes, direktør.

Jeanne Debes er iværksætter dybt ind i sjælen og har arbejdet med både handel og kunder i helt almindelige virksomheder. Men hun har også en baggrund som pædagog, og er grundlæggende ikke drevet af profit, men af mennesker.

For fire år siden stiftede hun virksomheden S.E.P. Nord ApS i Pandrup, der leverer ydelser indenfor pakkeri og sy-opgaver, der har banet vej for gode forretningsaftaler med fokus på høj bæredygtighed. Samtidig hjælper virksomheden mennesker, der af forskellige årsager er gledet ud af arbejdsmarkedet, tilbage på beskæftigelsesvejen.

I dag er S.E.P. Nord en af de seks socialøkonomiske virksomheder, der har indgået en partnerskabsaftale med Jammerbugt Kommune.

– For mig giver det ikke kun mening at tænke i økonomi og bundlinje. For mig giver det mening at se et menneske, som har tabt troen på beskæftigelse, genfinde gejsten i løbet af nogle uger hos os, siger Jeanne Debes, direktør, S.E.P. Nord ApS.

Jeanne Debes SEP Nord ApS
|

Jeg synes, det er flot, at en kommune går så aktivt ind i arbejdet på at skabe flere socialøkonomiske virksomheder, og for vores vedkommende betyder det, at der ikke er langt til hverken rådgivning eller de politikere, som har sat sig i spidsen for den socialøkonomiske dagsorden i Jammerbugt. Vi mødes ansigt til ansigt, og det gør, at vi som virksomheder kan ytre os og komme med forslag hos dem, der i sidste ende skal træffe beslutningerne

Jeanne Debes

Små krav med stor betydning

Med det afsæt nyder Jeanne Debes at drive en socialøkonomisk virksomhed, der hjælper ledige med fysiske og psykiske udfordringer tilbage på jobvejen. I S.E.P. Nord tages der hensyn til eksempelvis fysiske eller psykiske udfordringer hos den ledige, men samtidig stilles der krav svarende til dem, man møder i en traditionel virksomhed.   

– Nogle gange får vi mennesker ind, som ikke har haft et job i otte år, og som kommer med det grundlæggende spørgsmål: ’Hvad er et arbejde?’ I begyndelsen har de måske et dårligt fremmøde, og fordi de ikke har været på arbejdsmarkedet længe, kommer de uforvarende til at gøre ting, som vi går ind og justerer på. Det kan være noget så simpelt som et gøre opmærksom på, at der helst ikke skal tales privat i mobiltelefonen eller drikkes kaffe lige dér, hvor der pakkes. Borgerne lærer hurtigt, hvad det vil sige at være i en virksomhed, der har produkter og deadlines, som der skal leves op til.   

Det er ikke ’farligt’

Ifølge Jeanne Debes er det således disse små krav og justeringer, som på sigt kan ruste ledige til at finde et almindeligt job.

– Dybest set er vores opgave at gøre mennesker klar til at kunne leve op til de krav, der stilles i en virksomhed. Allerhelst ønsker vi at være det gode eksempel på, at det ikke er ’farligt’ at vende tilbage til arbejdsmarkedet, men at det tværtimod er forbundet med en dagligdag, hvor man griner sammen, tager hensyn til hinanden og måske endda får nye venner, slutter hun.  

Læs flere indlæg

Er socialøkonomien samfundets fjerde ben?

Er socialøkonomien samfundets fjerde ben?

Der ligger et stort uudnyttet potentiale i samarbejdet mellem kommuner og socialøkonomiske virksomheder, når det gælder sikringen af fremtidens arbejdsmarked Af Kamille Ebbe, leder af Special Minds og Vækstpark for Socialøkonomi I Danmark taler vi ofte om...

læs mere
De socialt ansvarlige har lagt sig i overhalingsbanen

De socialt ansvarlige har lagt sig i overhalingsbanen

Den Sociale Kapitalfond tilbyder forskellige former for samarbejde med virksomheder, der ved at forene en økonomisk og en social bundlinje både skaber finansielle og sociale resultater Af Thorsten Asbjørn, journalist Som nystartet virksomhed med en klar social agenda...

læs mere
Måske er naboen din nye kunde

Måske er naboen din nye kunde

Med ”Kend din nabo” er der allerede efter første netværksmøde opstået nye samarbejder på Gunnar Clausens Vej mellem virksomheder, som ikke på forhånd kendte hinanden Af Thorsten Asbjørn, journalist Du kender med garanti alt til det med tidlig morgen og sen eftermiddag...

læs mere
45.000 kvinder i hele landet er klar til raske skridt

45.000 kvinder i hele landet er klar til raske skridt

Den velgørende forening Ladywalk, der på 20 år er slået igennem i hele Danmark, rykker nu ind i Vækstpark for Socialøkonomi, hvor de ser de ideelle rammer for udvikling af deres aktiviteter Af Thorsten Asbjørn, journalist Det er svært ikke at blive smittet af den...

læs mere
”Næsten for godt til at være sandt”

”Næsten for godt til at være sandt”

Ordblindetræning er en af de nye virksomheder i Vækstpark for Socialøkonomi, der målrettet er gået efter et kontorfællesskab i krydsfeltet mellem helt almindelige virksomheder og socialøkonomiske Af Thorsten Asbjørn, journalist Vækstpark for Socialøkonomi arbejder...

læs mere

Sådan får du Socialøkonomisk Nyt

Følg os på de sociale medier og få løbende nyheder, viden og debat om udviklingen af socialøkonomien i Danmark.