Sanne Ravn Lorenzen, medstifter af designvirksomheden Zendoo, er både drevet af en social og grøn agenda
Af Thorsten Asbjørn, journalist
Flere og flere sociale iværksættere tænker både grønt og socialt. Det gælder i høj grad også Sanne Ravn Lorenzen, der sammen med sin medstifter Maria Marqard Radoor står bag den socialøkonomiske designvirksomhed Zendoo i Kolding.
– Vi vil producere unikke produkter, hvor vi tager hensyn til miljøet, og så vil vi hjælpe sårbare mennesker ind på arbejdsmarkedet, siger Sanne Ravn Lorenzen.
Hvor det for de fleste kommercielle virksomheder handler om at få skabt en forretning, der først og fremmest tjener penge, så er det kun én af agendaerne for Sanne Ravn Lorenzen.
– Det fedeste er hver gang vi skaber et nyt job, siger hun.
Udover vores sociale formål – at hjælpe sårbare kvinder i beskæftigelse – så ville vi også skabe en bæredygtig, miljøvenlig produktion.
Den anderledes konstruktion
Zendoo så dagens lys i 2017. En nonprofit-virksomhed, som er drevet af et socialt formål, og hvor overskuddet bliver i virksomheden og geninvesteres i nye udviklingstiltag.
– Mange iværksættere starter med en god idé, og det fører til udvikling af deres forretning. Vi mødte hinanden gennem vores arbejde i Ungdommens Røde Kors, og vi brændte for at gøre noget for at hjælpe mødrene til flygtningebørnene i beskæftigelse.
Grøn helt ind til huden
Ud af det udviklede de deres forretningsidé: dansk producerede accessories og interiør af overskudsmaterialer. Med en bevilling på en halv mio. kroner fra energiselskabet Ewii, det daværende Trefor, fik de to iværksættere et år til at udvikle virksomheden med den første produktlinje og indgå i vigtige samarbejdskonstellationer.
– Udover vores sociale formål – at hjælpe sårbare kvinder i beskæftigelse – så ville vi også skabe en bæredygtig, miljøvenlig produktion, siger Sanne Ravn Lorenzen.
Og grønne er de. Deres designprodukter, bl.a. tasker, nøgleringe og puder er produceret af overskudsmaterialer fra den danske skoproducent Ecco og den danske tekstilvirksomhed Kvadrat.
– Vi får kvalitetsmaterialer til en god pris, og Ecco og Kvadrat sikrer, at deres overskudsmaterialer ikke bare ender som spild, siger Sanne Ravn Lorenzen.

Produktion i vækst
De to Kolding-kvinder har været i gang i tre år, og både produktion og organisation er på plads. Lige nu er der otte ansatte, hvoraf de seks er i skåne- og fleksjobs, mens yderligere 12 borgere er i beskæftigelsesrettede forløb. Det er ikke længere kun flygtninge og indvandrere, men en bred rekruttering af medarbejdere, som ellers ikke kan begå sig på arbejdsmarkedet.
– Vores store udfordring er naturligvis, at vi har en sårbar medarbejdergruppe. Det betyder, at vi hele tiden skal være opmærksomme på de nødvendige sociale og personlige hensyn, som gør, at vi ikke bare hovedkulds kan skrue op for produktionen, siger Sanne Ravn Lorenzen.
Men ikke desto mindre, så er det den kommercielle udvikling, som nu er i fokus hos Zendoo. De oplever en stigende efterspørgsel på deres produkter og har bl.a. større kunder som Home, Trapholt og andre designvirksomheder. Virksomheder, foreninger osv. har bl.a. fået øjnene op for, at de hos Zendoo kan få nøgleringe og keyhængere, som de kan præge med eget navn og logo.
– I opstartsårene har vi været afhængige af de økonomiske midler som følger med, at vi løfter beskæftigelsesindsatsen for en sårbar gruppe. Vi kan nu se, at der er basis for, at vi kan komme til at tjene flere penge på selve produktionen, og det skal vi udnytte, siger Sanne Ravn Lorenzen.

Om Sanne Ravn Lorenzen
Sanne Ravn Lorenzen står sammen med Maria Marqard Radoor bag den socialøkonomiske virksomhed Zendoo i Kolding. Virksomheden er drevet af et socialt og bæredygtigt formål. Den hjælper sårbare mennesker i job og producerer accessories og interiør som tasker, nøgleringe og puder af overskudsmaterialer fra Ecco og Kvadrat. Aktuelt har virksomheden otte ansatte, heraf seks i skåne- og fleksjob.
Læs flere indlæg
”Dem, der har dårligst råd, er typisk dem med det største behov”
Som socialøkonomisk virksomhed ønsker Jette Myglegaard fra EEG Institute at gøre neurofeedback tilgængelig for så mange udsatte og belastede mennesker som muligt Der manglede noget. Noget, som kunne hjælpe sårbare mennesker ind i det store samfundsfællesskab. Det var...
Er socialøkonomien samfundets fjerde ben?
Der ligger et stort uudnyttet potentiale i samarbejdet mellem kommuner og socialøkonomiske virksomheder, når det gælder sikringen af fremtidens arbejdsmarked Af Kamille Ebbe, leder af Special Minds og Vækstpark for Socialøkonomi I Danmark taler vi ofte om...
Ny verifikationsordning skal gøre socialøkonomiske virksomheder mere attraktive
Global verifikation styrker kommercielle virksomheders mulighed for at finde vej gennem den socialøkonomiske jungle og skabe stærke partnerskaber For såvel offentlige som private virksomheder kan det være svært at navigere i den socialøkonomiske verden. For hvad står...
De socialt ansvarlige har lagt sig i overhalingsbanen
Den Sociale Kapitalfond tilbyder forskellige former for samarbejde med virksomheder, der ved at forene en økonomisk og en social bundlinje både skaber finansielle og sociale resultater Af Thorsten Asbjørn, journalist Som nystartet virksomhed med en klar social agenda...
Måske er naboen din nye kunde
Med ”Kend din nabo” er der allerede efter første netværksmøde opstået nye samarbejder på Gunnar Clausens Vej mellem virksomheder, som ikke på forhånd kendte hinanden Af Thorsten Asbjørn, journalist Du kender med garanti alt til det med tidlig morgen og sen eftermiddag...
45.000 kvinder i hele landet er klar til raske skridt
Den velgørende forening Ladywalk, der på 20 år er slået igennem i hele Danmark, rykker nu ind i Vækstpark for Socialøkonomi, hvor de ser de ideelle rammer for udvikling af deres aktiviteter Af Thorsten Asbjørn, journalist Det er svært ikke at blive smittet af den...
Forsker: Socialøkonomiske virksomheder er et regulært supplement til velfærdsstaten
Christian Franklin Svensson, forsker i socialøkonomi, Aalborg Universitet, ser store perspektiver i den fortsatte udvikling af socialøkonomiske virksomheder, men peger samtidig på faldgruber Af Thorsten Asbjørn, journalist Han følger den socialøkonomiske udvikling på...
”Næsten for godt til at være sandt”
Ordblindetræning er en af de nye virksomheder i Vækstpark for Socialøkonomi, der målrettet er gået efter et kontorfællesskab i krydsfeltet mellem helt almindelige virksomheder og socialøkonomiske Af Thorsten Asbjørn, journalist Vækstpark for Socialøkonomi arbejder...
International spiludvikler nyder sin nye hjemmebane
Mads Maretty Sønderup er en af verdens førende undervisere i lydudvikling til computerspil. I dag har han sit internationale kontor i Vækstpark for Socialøkonomi