Socialøkonomisk Nyt

Udsatte borgere i Aarhus bekæmper affald

feb 23, 2021 | Socialøkonomi 2021

Socialøkonomiske LitterGo har med udsatte borgere i spidsen fundet et forretningskoncept, som er en gevinst i byggebranchen, og hvor medarbejderne bliver gjort til medejere.

Af Thorsten Asbjørn, journalist

Der er socialøkonomiske virksomheder, som er sat i verden for at hjælpe borgere på kanten af arbejdsmarkedet i job. Der er socialøkonomiske virksomheder, som er drevet af en vision om at gøre godt for klima og miljø.

Og så er der virksomheder, som både vil hjælpe dem på kanten i job og hjælpe miljøet. LitterGo i Aarhus er én af dem.

– Jeg fandt ud af, at vi kan bekæmpe affald med udsatte borgere, siger Claus Pape, stifter og direktør i socialøkonomiske LitterGo i Aarhus.

Indtil 2018 arbejdede han som projektøkonom hos Nordens største entreprenørvirksomhed NCC. Hans erfaringer generelt fra de mange år i byggeriet betød, at han kunne se en potentiel efterspørgsel.

– Der var et forfærdeligt svineri på byggepladserne, og det er her, at jeg kunne se, at vi kunne udvikle et forretningskoncept, som kunne blive en gevinst for byggebranchen, siger Claus Pape.

Claus Pape,
stifter og direktør i socialøkonomiske LitterGo i Aarhus.

Omveje til byggeriet

Claus Pape har selv finansieret opbygningen af sin virksomhed, som er under fortsat udvikling. Hvor den til en begyndelse var lagt an på, at hans team af medarbejdere kunne købes til rengøring og oprydning overalt i både by og natur, så er forretningen i dag målrettet ’byggeservice’.

– Vi håndterer alle de uønskede materialer på byggepladserne, og sørger for oprydningen, siger Claus Pape, som nu har udviklet egen genbrugsplads ved Ringgadebroen i Aarhus.

– Her sorterer vi affaldet, og sørger for opdeling i genanvendelige fraktioner samt sortering i brændbart og deponi. For byggevirksomhederne er vores koncept en gevinst. De får ryddet op og kan tilbyde deres kunder et grønt ben som en del af deres tilbud, fremhæver Claus Pape.

De rette partnere

At drive socialøkonomisk virksomhed giver, påpeger Claus Pape, en masse bump på vejen. Men han tvivler ikke et sekund på sit projekt.

– Jeg har en tyrkertro på, at vi finder vejen frem. Det handler om at finde de rigtige samarbejdspartnere.

Og Claus Pape oplever at lykkes.

– Vi har fået etableret et rigtig godt samarbejde med AffaldVarme Aarhus, hvor de gennem samarbejdet med os fremmer beskæftigelse og bidrager til deres arbejde med klimamålene, siger Claus Pape og glæder sig over, at energiselskaber NRGI lige har bevilget en mandskabsvogn til LitterGo’s genbrugsplads.

– Der er samarbejdspartnere, som virkelig tror på os, og kan se ideen med vores forretning.

Jeg fandt ud af, at vi kan bekæmpe affald med udsatte borgere.

Claus Pape, stifter og direktør, LitterGo.

Kosten på arbejdspladsen

I dag har LitterGo 10 ansatte. Nogle er i fleksjob, andre i løntilskud, praktik og på socialt frikort. Virksomheden har indtil nu omsat for under en million kroner, men den er stærkt stigende.

– Der er brug for sådan nogen som os. Vi kommer med håndkosten på arbejdspladsen, og der er en stor gruppe af borgere i det her land, for hvem vores job giver en tro på, at de har værdi og noget at stå op til hver dag, siger Claus Pape og kommer med et konkret eksempel.

– Vi har Peter, som hverken kan dansk eller engelsk. Hvis ikke der var LitterGo, havde han intet at lave. Når han først forstår opgaven, er han en fantastisk arbejdskraft.

Medarbejdere som medejere

Claus Pape nyder i den grad, at han hver dag står op til et arbejdsliv drevet af passion og følelsen af meningsfuldhed. Hele tiden arbejder han på, hvordan han kan skabe den bedste udvikling for LitterGo og medarbejderne. Et af tiltagene hedder andelsbeviser.

– De fleste af vores medarbejdere er medejere. Når de har vist, at de kan udføre opgaven, så får de en andel på 100 kroner som et andelsbevis.

– Jeg tror på, at vi opnår det største engagement og kan rykke mest, hvis vi er medarbejderdrevne. Alle skal have del i udbyttet, og her er andelsbeviset det første skridt, siger Claus Pape, der i sin tænkning er inspireret af bogen ”På vej mod økonomisk demokrati”, som han fik af sin far tilbage i 1980erne.

Kom i gang!

Claus Pape er idealist, og han er ikke sen til at opfordre andre til at kaste sig ud i det socialøkonomiske. Han ved også godt, hvad der skal til for at lykkes.

– Jeg har set mange luftkasteller inden for det her felt, hvor der både er bestyrelser og advisory boards men ingen kunder, siger han og fortsætter:

– Dét, som virker er, at jeg kører fra vores genbrugsplads og over på den anden side af vejen og snakker med virkelige kunder. At vi er i forretning med nogen.

LitterGo-logo

Om LitterGo

LitterGo er en socialøkonomisk virksomhed i Aarhus, som driver en genbrugsplads og tilbyder oprydning og sortering af affald på byggepladser. Virksomheden, som er en del af bevægelsen ’Sager, der samler’ rekrutterer udsatte borgere og har i dag 10 ansatte.

Læs flere indlæg

Er socialøkonomien samfundets fjerde ben?

Er socialøkonomien samfundets fjerde ben?

Der ligger et stort uudnyttet potentiale i samarbejdet mellem kommuner og socialøkonomiske virksomheder, når det gælder sikringen af fremtidens arbejdsmarked Af Kamille Ebbe, leder af Special Minds og Vækstpark for Socialøkonomi I Danmark taler vi ofte om...

læs mere
De socialt ansvarlige har lagt sig i overhalingsbanen

De socialt ansvarlige har lagt sig i overhalingsbanen

Den Sociale Kapitalfond tilbyder forskellige former for samarbejde med virksomheder, der ved at forene en økonomisk og en social bundlinje både skaber finansielle og sociale resultater Af Thorsten Asbjørn, journalist Som nystartet virksomhed med en klar social agenda...

læs mere
Måske er naboen din nye kunde

Måske er naboen din nye kunde

Med ”Kend din nabo” er der allerede efter første netværksmøde opstået nye samarbejder på Gunnar Clausens Vej mellem virksomheder, som ikke på forhånd kendte hinanden Af Thorsten Asbjørn, journalist Du kender med garanti alt til det med tidlig morgen og sen eftermiddag...

læs mere
45.000 kvinder i hele landet er klar til raske skridt

45.000 kvinder i hele landet er klar til raske skridt

Den velgørende forening Ladywalk, der på 20 år er slået igennem i hele Danmark, rykker nu ind i Vækstpark for Socialøkonomi, hvor de ser de ideelle rammer for udvikling af deres aktiviteter Af Thorsten Asbjørn, journalist Det er svært ikke at blive smittet af den...

læs mere
”Næsten for godt til at være sandt”

”Næsten for godt til at være sandt”

Ordblindetræning er en af de nye virksomheder i Vækstpark for Socialøkonomi, der målrettet er gået efter et kontorfællesskab i krydsfeltet mellem helt almindelige virksomheder og socialøkonomiske Af Thorsten Asbjørn, journalist Vækstpark for Socialøkonomi arbejder...

læs mere

Sådan får du Socialøkonomisk Nyt

Følg os på de sociale medier og få løbende nyheder, viden og debat om udviklingen af socialøkonomien i Danmark.