Socialøkonomisk Nyt

Vinduet til kommunerne står åbent nu

apr 23, 2021 | Socialøkonomi 2021

OPFORDRING: Kommunerne har en stigende interesse for, at lykkes med socialøkonomien, og derfor gælder det om at handle nu, fremhæver Angelika Marning, udviklingskonsulent i Rummelig imidt, der lige nu kører et populært socialøkonomisk onlinekursus målrettet kommunerne

Af Thorsten Asbjørn, journalist

En fjerdedel af landets kommuner arbejder i dag strategisk med socialøkonomi, og mange af de øvrige har et stort ønske om at komme i gang. Derfor gælder det som socialøkonomisk virksomhed om at få gang i dialogen og samarbejdet.

– Er du Registreret Socialøkonomisk Virksomhed, så er der i dag et åbent vindue ind til kommunerne. De har øje for, at de socialøkonomiske virksomheder kan spille ind med løsninger, som er væsentlige i forhold til at integrere særlige målgrupper på arbejdsmarkedet, siger Angelika Marning, udviklingskonsulent i Rummelig imidt, der bl.a. arbejder for at styrke socialøkonomien i det midtjyske.

Lige nu kører Rummelig imidt et onlinekursus om socialøkonomien i samarbejde med arbejdsgiver- og interesseorganisationen for socialøkonomiske virksomheder Kooperationen, og mere end 40 deltagere fra regionens kommuner og jobcentre vidner om den store interesse.

– Kommunerne vil socialøkonomien. Nogle steder er det som leverandører, andre steder er det med indgåelse af partnerskaber. Er man socialøkonomisk virksomhed, er der gode muligheder for at samarbejde med kommunerne, siger Angelika Marning, der oplever stigende efterspørgsel fra kommunerne.

Hvad er en Registreret Socialøkonomisk Virksomhed (RSV)?

Socialøkonomiske virksomheder tager sig vidt forskellige ud, men et fælles kendetegn er, at de er drevet af et formål og et overskud reinvesteres i virksomheden.

For at en socialøkonomisk virksomhed kan blive registreret som RSV, skal den:

  • Have et socialt (samfundsgavnligt) formål
  • Være erhvervsdrivende
  • Være uafhængig af det offentlige
  • Være inddragende og ansvarlig i sit virke
  • Have en social håndtering af sit overskud

Kommuner er usikre

Men lige så stor interesse, der er for at entrere med socialøkonomiske virksomheder, lige så stor usikkerhed kan der herske i kommunerne i forhold til, hvordan de griber det an.

– Kommunerne kan se, at de socialøkonomiske virksomheder kan løfte beskæftigelsesindsatsen ved at bringe forskellige målgrupper på kanten af arbejdsmarkedet i job, og de kan skabe samarbejde eksempelvis gennem køb af produkter og ydelser fra disse virksomheder. Dermed tager kommunen ikke blot et socialt ansvar, men kommunen er direkte med til at sikre beskæftigelse af særligt udsatte målgrupper i samfundet, som det lykkes socialøkonomiske virksomheder at rumme.

Angelika Marning fortsætter:

– Det er win-win på mange parametre, og socialøkonomiske virksomheder skaber netop værdier på tværs. Men den fulde udnyttelse af mulighederne for at sammentænke beskæftigelse og en bæredygtig indkøbspraksis er bl.a. udfordret af den kommunale organisering, idet en helhedsorienteret indsats med flere bundlinjer stiller krav til tværgående samarbejde mellem forskellige forvaltninger, siger Angelika Marning.

Kommunerne kan se, at de socialøkonomiske virksomheder kan løfte beskæftigelsesindsatsen ved at bringe forskellige målgrupper på kanten af arbejdsmarkedet i job, og de kan skabe samarbejde eksempelvis gennem køb af produkter og ydelser fra disse virksomheder.

Angelika Marning

Hjælpen ved hånden

Netop derfor bakker Rummelig imidt op om både kommuner og socialøkonomiske virksomheder, som vil lykkes. Og Angelika Marning hæfter sig ved, at den reviderede udbudslov fra 2016 jo faktisk har givet indkøbere en mulighed for i højere grad at få de socialøkonomiske virksomheder tænkt ind i udbuddene.

– Loven fra 2016 giver videre rammer, hvor det ikke kun er pris og kvalitet, som der kigges på, men det er tilladt at vægte de sociale og miljømæssige gevinster. Det er her, socialøkonomiske virksomheder generelt kan præstere attraktive regnestykker, siger Angelika Marning.

Hun oplever, at hver enkelt kommune helst vil – men også skal – finde sin egen formel for, hvordan den bedst muligt slår ind på det socialøkonomiske spor. Der er nemlig stort set altid lokale og organisatoriske forhold, som gør, at den socialøkonomske satsning skal tilpasses den enkelte kommunes virkelighed. Derfor har Rummelig imidt bl.a. etableret en materialebank med viden omkring socialøkonomi og udarbejdet en række guides for området.

Men der er fortsat et massivt behov for viden- og erfaringsdeling.

– Vi har brug for alle mulige gode praksiseksempler på kommuner og socialøkonomiske virksomheder, som lykkes med alt fra partnerskaber til succesfulde jobskabelser og bæredygtige indsatser. Både kommunerne og de socialøkonomiske virksomheder er sultne efter inspiration, der viser, hvordan man kan lykkes, slutter Angelika Marning.

 

Rummelig-imidt-logo

Om Rummelig imidt

Rummelig imidt skaber jobåbninger for folk på kanten af arbejdsmarkedet. Det sker gennem en række aktiviteter, bl.a. arbejdet med socialøkonomi og borgerrettede forløb. Rummelig imidt står bl.a. bag en leverandørportal, hvor socialøkonomiske virksomheder opretter sig og dermed gør det enkelt for offentlige og private virksomheder at få et overblik over potentielle socialøkonomiske samarbejdspartnere.

Rummelig-Genstart-logo

Vil du være med til at styrke socialøkonomien?

Et nyt projekt, Rummelig Genstart, sætter endnu mere fokus på socialøkonomien igennem skræddersyede rådgivningsforløb og etablering af en lang række socialøkonomiske virksomhedssamarbejder. Kommuner, virksomheder og socialøkonomiske virksomheder, som er nysgerrige på dette kan kontakte Angelika Marning,  projektleder for Rummelig Genstart.

Du kan også følge Rummelig Genstart på Linkedin eller læse mere direkte på hjemmesiden: 

Læs flere indlæg

Er socialøkonomien samfundets fjerde ben?

Er socialøkonomien samfundets fjerde ben?

Der ligger et stort uudnyttet potentiale i samarbejdet mellem kommuner og socialøkonomiske virksomheder, når det gælder sikringen af fremtidens arbejdsmarked Af Kamille Ebbe, leder af Special Minds og Vækstpark for Socialøkonomi I Danmark taler vi ofte om...

læs mere
De socialt ansvarlige har lagt sig i overhalingsbanen

De socialt ansvarlige har lagt sig i overhalingsbanen

Den Sociale Kapitalfond tilbyder forskellige former for samarbejde med virksomheder, der ved at forene en økonomisk og en social bundlinje både skaber finansielle og sociale resultater Af Thorsten Asbjørn, journalist Som nystartet virksomhed med en klar social agenda...

læs mere
Måske er naboen din nye kunde

Måske er naboen din nye kunde

Med ”Kend din nabo” er der allerede efter første netværksmøde opstået nye samarbejder på Gunnar Clausens Vej mellem virksomheder, som ikke på forhånd kendte hinanden Af Thorsten Asbjørn, journalist Du kender med garanti alt til det med tidlig morgen og sen eftermiddag...

læs mere
45.000 kvinder i hele landet er klar til raske skridt

45.000 kvinder i hele landet er klar til raske skridt

Den velgørende forening Ladywalk, der på 20 år er slået igennem i hele Danmark, rykker nu ind i Vækstpark for Socialøkonomi, hvor de ser de ideelle rammer for udvikling af deres aktiviteter Af Thorsten Asbjørn, journalist Det er svært ikke at blive smittet af den...

læs mere
”Næsten for godt til at være sandt”

”Næsten for godt til at være sandt”

Ordblindetræning er en af de nye virksomheder i Vækstpark for Socialøkonomi, der målrettet er gået efter et kontorfællesskab i krydsfeltet mellem helt almindelige virksomheder og socialøkonomiske Af Thorsten Asbjørn, journalist Vækstpark for Socialøkonomi arbejder...

læs mere

Sådan får du Socialøkonomisk Nyt

Følg os på de sociale medier og få løbende nyheder, viden og debat om udviklingen af socialøkonomien i Danmark.