Socialøkonomisk Nyt

Socialøkonomi og cirkulær økonomi går hånd i hånd

maj 3, 2021 | Socialøkonomi 2021

Reparation, istandsættelse og genbrug af materialer betyder arbejdsopgaver, som ikke kræver lange uddannelser. – Vi mangler snart folk til disse opgaver, siger Steffen Max Højer, serieiværksætter og aktuel forfatter, der brænder for at skabe bæredygtige forretninger

Af Peter Borberg, mag.art og  journalist

I udgangspunktet er der tale om to forskellige ting. Hvor det første tager afsæt i, hvordan samfundet forholder sig til mennesker uden beskæftigelse, så handler det andet om, hvordan man forlænger levetiden for fysiske materialers værdi.  

Vi taler om socialøkonomi og cirkulær økonomi.

Men ifølge Steffen Max Høyer, indehaver af Bæredygtig Business, som både omfatter podcast og bogudgivelser, der fokuserer på sammenhængen mellem ansvarlighed, miljøhensyn og bundlinje, er der ingen grund til at trække skillelinjer mellem de to begreber. Tværtimod.

– Socialøkonomi og cirkulær økonomi går hånd i hånd, fastslår Steffen Max Høyer, der både har en baggrund som pædagog, en master i psykologi og serieiværksætter.

Nye forretningsmodeller

Den cirkulære dagsorden, der i den grad har sat sig igennem i store dele af verden, er ifølge ham dybt afhængig af, at der også tænkes i socialøkonomiske løsninger.  

 – Menneskeheden står et specielt sted i dag. Over de sidste 100 år har vi forfinet vores evne til at omdanne resurser til velstand, men på bekostning af miljø og klima. Det skal ændres og derfor ser vi flere virksomheder have fokus på at skabe forretningsmodeller, hvor de genbruger og genanvender materialer. Det man kalder cirkulær økonomi. Og det er her, at socialøkonomien for alvor kommer ind i billedet, siger Steffen Max Høyer og fremhæver, at reparation, istandsættelse og genbrug indebærer et hav af arbejdsopgaver, der passer perfekt til socialøkonomiske virksomheder, der beskæftiger mennesker, der ellers ville være i overhængende risiko for helt at glide ud af arbejdsmarkedet.    

– Der ligger et stort uudnyttet jobpotentiale i samspillet mellem socialøkonomi og cirkulær økonomi, siger han.

Der ligger et stort uudnyttet jobpotentiale i samspillet mellem socialøkonomi og cirkulær økonomi.

Steffen Max Høyer

Folk skal i arbejde!

Steffen Max Høyer kommer med et eksempel:

– Når store virksomheder køber nye møbler for 10 millioner kroner, så glemmer mange, at det koster 10 procent – dvs. 1 millioner kroner – at komme af med de brugte møbler. Her ligger kort sagt både en økonomisk indtjening og en masse konkrete arbejdsopgaver for den socialøkonomiske virksomhed, som vil tage sig af at skille møblerne ad, tage motorerne af hævesænkebordene og sørge for at træ og stål bliver genanvendt, siger Steffen Max Høyer og tilføjer:

– Vi mangler snart folk til disse opgaver.

Når Steffen Max Høyer taler, har han svært ved at skjule, at hans hjerte banker for at skabe jobs til folk, der ikke har fundet deres naturlige vej til arbejdsmarkedet.

– Som samfund har vi ganske enkelt ikke råd til, at folk ikke er i arbejde, fordi det er forbundet med mistrivsel. Folk skal i arbejde – men det skal være et godt arbejde, pointerer Steffen Max Høyer, som om kort tid udkommer med bogen Bæredygtig Business – For Bundlinjen og en bedre verden.

– For mig er det dybt meningsfuldt at skabe sammenhæng mellem samfundet og de gevinster, der er forbundet med at få folk i arbejde, slutter han.

Læs flere indlæg

Er socialøkonomien samfundets fjerde ben?

Er socialøkonomien samfundets fjerde ben?

Der ligger et stort uudnyttet potentiale i samarbejdet mellem kommuner og socialøkonomiske virksomheder, når det gælder sikringen af fremtidens arbejdsmarked Af Kamille Ebbe, leder af Special Minds og Vækstpark for Socialøkonomi I Danmark taler vi ofte om...

læs mere
De socialt ansvarlige har lagt sig i overhalingsbanen

De socialt ansvarlige har lagt sig i overhalingsbanen

Den Sociale Kapitalfond tilbyder forskellige former for samarbejde med virksomheder, der ved at forene en økonomisk og en social bundlinje både skaber finansielle og sociale resultater Af Thorsten Asbjørn, journalist Som nystartet virksomhed med en klar social agenda...

læs mere
Måske er naboen din nye kunde

Måske er naboen din nye kunde

Med ”Kend din nabo” er der allerede efter første netværksmøde opstået nye samarbejder på Gunnar Clausens Vej mellem virksomheder, som ikke på forhånd kendte hinanden Af Thorsten Asbjørn, journalist Du kender med garanti alt til det med tidlig morgen og sen eftermiddag...

læs mere
45.000 kvinder i hele landet er klar til raske skridt

45.000 kvinder i hele landet er klar til raske skridt

Den velgørende forening Ladywalk, der på 20 år er slået igennem i hele Danmark, rykker nu ind i Vækstpark for Socialøkonomi, hvor de ser de ideelle rammer for udvikling af deres aktiviteter Af Thorsten Asbjørn, journalist Det er svært ikke at blive smittet af den...

læs mere
”Næsten for godt til at være sandt”

”Næsten for godt til at være sandt”

Ordblindetræning er en af de nye virksomheder i Vækstpark for Socialøkonomi, der målrettet er gået efter et kontorfællesskab i krydsfeltet mellem helt almindelige virksomheder og socialøkonomiske Af Thorsten Asbjørn, journalist Vækstpark for Socialøkonomi arbejder...

læs mere

Sådan får du Socialøkonomisk Nyt

Følg os på de sociale medier og få løbende nyheder, viden og debat om udviklingen af socialøkonomien i Danmark.